در مقاله خط قرمزهای گوگل و انواع الگوریتم آن به سراغ این موضوع میرویم که الگوریتم گوگل چگونه کار میکند و ۵ فاکتور کلیدی آن کداماند؟
الگوریتم سیستم پیچیده جستجوی گوگل به آن اجازه میدهد تا بهترین و کاربردیترین موضوعات در صفحات را برای یک جستجوی خاصی که کاربر انجام میدهد پیدا کند و بعد از اینکه آن را رتبهبندی کرد، برای او نمایش دهد. در واقع کل سیستم رتبهبندی به عوامل مختلفی مانند ارتباط صفحه، کیفیت محتوا و قابلیت استفاده از آن بستگی دارد که در این موضوع بسیار تأثیرگذار هستند.
در رابطه با این موضوع نیز عوامل زیادی وجود دارند که وارد عمل شوند. اما پنج حوزه اصلی در این خصوص وجود دارد که به صورت رسمی توسط گوگل فهرست شدهاند. در این بخش از مقاله به بررسی این پنج حوزه و نتایجی که برای یک جستجوی خاص دارند میپردازیم و با هم خواهیم دید چگونه بر روی الگوریتم و کارکرد آن تأثیر میگذارند.
گوگل برای اینکه بتواند نتایج مرتبط را برای کاربر نشان دهد، اولین کاری که انجام میدهد این بوده که باید بفهمد کاربر دقیقاً به دنبال چه چیزی است و در واقع هدف او را از جستجو مشخص کند. برای این کار گوگل باید چیزهای مختلفی را درک و ارزیابی کند که در اینجا هر یک از آنها را به صورت مستقل بررسی میکنیم.
اولین بخش این است که گوگل کاملاً درک کند کلمات استفاده شده در زبان طبیعی یا زبان عامه دقیقاً به چه معنا هستند.
گوگل در این بخش به دنبال این است که هدف کاربر را از کلمات جستجو شده پیدا کند. باید دقیقاً پی ببرد که کاربر به دنبال چه چیزی است آیا میخواهد تعریف و بررسی از یک موضوع را به دست بیاورد و یا به دنبال خرید یا یافتن یک وبسایت خواص است؟
موردی که در اینجا وجود دارد این است که گوگل باید کاملاً درک کند که پرسش کاربر به زمان حساس است و نیاز به اطلاعات تازه دارد یا خیر؟ جواب این سؤال گاهی اوقات بسیار ساده است. در برخی موارد شخص از عبارتهایی استفاده میکند که به صورت همه جانبه منظور خود را واضح و کامل مشخص کرده یعنی معنا، هدف و زمان محتوا از نظر او کاملاً مشخص است. در مقابل این مواردی وجود دارد که شخص سؤالهای جستجوی خود را به صورت عمومی در گوگل تایپ میکند. در این حالت پی بردن به منظور دقیق کاربر دشوار است. با این حال الگوریتم گوگل به صورتی برنامهریزی شده که میتواند بهترین نتایج را نشان دهد. البته انتخابهای دیگری را نیز برای کاربر نمایش میدهد تا به تعیین نتایج جستجوی او کمک کند.
مطالعه بیشتر: آخرین ترفند افزایش نرخ کلیک ارگانیک (CTR)
در مرحله دوم موتور جستجو باید صفحاتی که با عبارت جستجو شده کاربران مرتبط هستند را پیدا کند. به عبارت دیگر صفحاتی که به درخواست جستجوی کاربر بهترین پاسخ را میدهند برای او نمایش دهد. گوگل این کار را با کمک خزندگان خود در تمامی وبسایتها و نمایهسازیهای منظم به تمامی وبسایتهایی که در نت وجود دارند همراه با تجزیهوتحلیل آنها انجام میدهد. البته در اینجا نقش اصلی را کلمات کلیدی ایفا میکند. اگر عبارت جستجو شده و عبارتهای مرتبط با کلمات کلیدی که در جستجو وجود دارند یکسان باشند، احتمال اینکه صفحه برای کاربر مفید باشد زیاد است.
به خوبی میدانیم که میلیونها صفحه برای هر عبارتی که توسط ما جستجو میشود وجود دارد؛ بنابراین گوگل باید محتواهای باکیفیت را میان آنها جدا کند و بر اساس اولویتبندی که وجود دارد برای ما نمایش دهد. یکی از عناصر کلیدی در الگوریتم گوگل که بسیار مهم بوده رنکینگ پیج یا pageRank است که کیفیت و کمیت لینکهایی را که به یک صفحه میرسند در نظر میگیرد.
الگوریتم pageRank نباید با معیار رتبه صفحه که از نوار ابزار گوگل به آن دسترسی پیدا میکنیم اشتباه گرفته شود. الگوریتم pageRank یکی از الگوریتمهایی است که بخشی از سیستم رتبهبندی گوگل را تشکیل میدهد. این گزینه یک مقدار عددی است برای کمک به اولویتبندی نتایج جستجو، به هر صفحه اختصاص داده میشود.
این رتبهبندی بر اساس این فرض است که صفحات مهمتر احتمالاً بکلینکهای بیشتری را نسبت به سایر وبسایتهای دیگر دریافت میکنند. برای درک بهتر این موضوع بیایید یک بار دیگر این بخش را با هم مرور کنیم. طبق آنچه گفته شد 3 عامل اصلی وجود دارد که بر رتبهبندی صفحه تأثیر میگذارد:
به بیان ساده هرچه تعداد بکلینکهای بیشتری را از صفحات با کیفیت بالا دریافت کنیم، این شانس را خواهیم داشت که گوگل صفحه ما را به عنوان یک صفحه با کیفیت بالا در نظر بگیرد. علاوه بر این گوگل از تعدادی الگوریتم هرزنامه نیز استفاده میکند تا صفحاتی را که با کیفیت پایین هستند، شناسایی کند. این صفحات معمولاً از تکنیکهایی با نام سئو کلاه سیاه استفاده میکنند.
بعد از پوششدهی محتوا و کیفیت آن، گوگل به سراغ اطمینان یافتن از قابلیتهای استفاده و کاربرپسند بودن محتوا خواهد رفت. این موضوع دارای جنبههای فنی خاصی است که از جمله آنها میتوان به پاسخگویی صفحه، سرعت صفحه، ظاهر صحیح در همه مرورگرها و امنیت وبسایت اشاره کرد. گرچه این مورد وجود دارد که این موارد عوامل مهمتر در این خصوص نباشند اما مطمئناً زمانی که سایر عواملی مانند ارتباط و کیفیت در یک سطح باشند، در نظر گرفته میشوند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که خرابی و ایراداتی که در سایت وجود دارند نیز بر سئو و الگوریتم سایت تأثیر میگذارند. خوشبختانه گوگل بهمرورزمان سیگنالهای تجربه صفحه را در الگوریتمهای رتبهبندی خود اضافه کرد. به عنوان مثال، اصطلاح Core Web Vitals، که مجموعهای از معیارهای مربوط به سرعت، پاسخگویی و ثبات بصری است، در سال 2021 به عنوان سیگنالهای رتبهبندی در الگوریتم گوگل گنجانده شد.
حوزه آخری که گوگل در نظر دارد و از نظر اهمیت، البته به نظر ما، در جایگاه خاصی قرار دارد، زمینه و تنظیمات است. میدانیم که شرایط فردی و آنچه که ترجیح کاربر است به شدت نتایج جستجو جستجوی او در گوگل را تحت تاثیر قرار میدهد.
از جمله مواردی هستند که در این موضوع میتوانند جستجوی کاربر را برای الگوریتم گوگل خاص کنند.
علاوه بر الگوریتمها و سیستمهای ماشین لرنینگ مانند RankBrain ،گوگل از ورودیهایی به شکل بازخورد از افراد واقعی نیز استفاده میکند. شرکت گوگل هزاران کارمند خارجی را برای تعیین نرخ کیفیت جستجو، RS برای ارزیابی نتایج جستجوی واقعی و رتبهبندی کیفیت صفحات رتبهبندی شده از سراسر دنیا استخدام میکند.
ذقت داشته باشید که این نوع رتبهبندی مستقیماً روی رتبهبندی صفحه یا سایت تاثیری ندارد. در مقابل رتبهبندیهایی وجود دارد که به الگوریتم گوگل کمک میکند تا میزان عملکرد سیستمها برای ارائهی محتوای خوب را اندازهگیری کنند؛ بنابراین افرادی که تحت عنوان ارزیابیکنندگان کیفیت فعالیت دارند مستقیماً بر نتایج و رتبهبندیها تأثیر نمیگذارند بلکه تنها دادههای جمعآوریشده از افراد رتبه دهنده را برای بهبود الگوریتم گوگل استفاده خواهند شد.
به طور کلی میتوان بهروزرسانیهای الگوریتم گوگل را به دو دسته تقسیم کرد
گوگل برای به روز بودن در تمامی زمانها و ارائه سرویس با کیفیت به کاربران اغلب الگوریتم خود را تغییر میدهد. منظور ما از اغلب چندین بار در روز است و برخی از این تغییرات آنقدر کوچک هستند که ما متوجه آنها نمیشویم. علاوه بر این بهروزرسانیهای کوچک، Google در هر سال چند بهروزرسانی الگوریتم اصلی را ارائه میکند که معمولاً سروصدای زیادی را در جامعه سئو ایجاد میکنند!
به عنوان افرادی که مدام با گوگل سروکار داریم حتماً میپرسیم اگر با بهروزرسانی الگوریتم گوگل مواجه شدیم چه باید کرد؟ بعد از ارائه هر بهروزرسانی از گوگل بهتر است که چند روزی را صبر کنیم و هیچ کاری انجام ندهیم. این کار از ایجاد ضررهای احتمالی که ممکن است روی روند کار وبسایت ما مؤثر باشد، جلوگیری میکند. در کنار این موضوع میتوانیم به منابع قابلاعتماد تکیه کنیم. صبر کنیم تا متخصصان این حوزه تجزیهوتحلیلهای لازمه را روی موضوع جدید انجام دهند و بعد با توجه به نظریات آنها کار را پیش ببریم. در آخر، اگر متوجه شدیم که مشکلی در وبسایت ما وجود دارد که ممکن است دلیل افت رتبه باشد، وقت آن رسیده است که آن را برطرف کنیم یا شاید کل استراتژی سئوی خود را مجدداً در نظر بگیریم. با این حال اگر در این خصوص به مشکلی برخوردید ادستیتو در کنار شما است.
ساخت کمپین گوگل با هوش مصنوعی؛ انقلابی در تبلیغات دیجیتال در بسیاری از مواقع، ما برای بهبود کارها به دنبال راههای نوین و کارآمد هستیم. یکی از این راههای جدید در دنیای تبلیغات دیجیتال، استفاده از هوش مصنوعی (AI) در ساخت و مدیریت کمپینهای گوگل است. هوش مصنوعی علاوه بر انجام سریعتر و دقیقتر فرایندها، […]
روشهای طراحی سایت بدون نیاز به برنامهنویسی در دنیای امروز، طراحی سایت دیگر محدود به خدمات برنامهنویسان حرفهای و کسانی که سالها تجربه کدنویسی دارند، نیست. با ظهور ابزارهای پیشرفته و پلتفرمهای ساخت سایت، میتوان بدون نیاز به دانش کدنویسی یک سایت زیبا و حرفهای ساخت. این تکنولوژیها به کسبوکارها اجازه میدهند تا با استفاده […]
تبلیغات موفق گوگل با 6 پله برای رسیدن به Quality Score بالا تبلیغات گوگل از مؤثرترین روشها برای پیدا کردن مشتریان جدید به شمار میرود. بسیاری از کسبوکارها با استفاده از گوگل ادز خدمات و محصولات خود را به دیگران معرفی میکنند. اما برای افزایش اثرگذاری این تبلیغات باید امتیاز کیفی آنها را افزایش داد. […]